SF. Resursenheten Ungdom och familj

xx
63386 Eskilstuna

Avtalspart

Eskilstuna kommun

Beskrivning

Resursenheten ungdom och familj verkställer biståndsbeslut i form av öppenvård. Enheten arbetar med målgruppen ungdomar i åldern 12–18 år samt deras familjer och nätverk, där risk för ungdomens mående och utveckling bedöms föreligga. I vissa fall kan insats beviljas till och med att ungdomen fyller 21år när denne är inskriven på gymnasiet.

Enheten arbetar utifrån ett systemteoretiskt förhållningssätt. Vi använder oss av grundprinciperna i BBIC (Barns behov i centrum). Vårt främsta uppdrag är att öka skydd- och friskfaktorer samt minska riskfaktorer. Resursenheten Ungdom och familj har ett nära samarbete med övriga resursenheter om behov av flera olika stödinsatser förekommer.



Enheten består av 31 tillsvidareanställda personer varav en enhetschef, tre teamledare, 18 familjebehandlare, sju vägledare och två SIG-samordnare.

Familjebehandlarna arbetar med familjen som ett system och utför både praktiskt pedagogiskt förändringsarbete samt leder samtal i olika konstellationer mellan familjemedlemmar. Familjebehandlarna erbjuder samtal både i samtalsrum på Kungsgatan 68, samt vid hembesök eller på annan plats som familjen önskar. Ett av familjebehandlarteamen arbetar med högintensiv familjebehandling där stödet ges flera gånger i veckan. Detta team arbetar med familjer som är i en särskilt utsatt situation med behov av ett mer intensivt och flexibelt stöd där familjen befinner sig. Teamet finns tillgängliga dag, kväll och lördagar, samt har också möjlighet att erbjuda telefonberedskap för de familjer där behovet av extra tillgänglighet bedöms föreligga.

Några av familjebehandlarna verkställer domar utifrån lagen om unga lagöverträdare, i form av ungdomstjänst samt ungdomskontrakt, vilket består av en strukturerad samtalsserie. Enheten ansvarar också för kommunens medlingsverksamhet.

På enheten arbetar även två samordnare för Social insatsgrupp (SIG). SIG är en samordnad individuell hemmaplansvård, en samverkansmodell där ett tvärprofessionellt team samverkar runt den unge och dennes familj, i syfte att ge ett mer omfattande stöd för att stärka resurser och öka möjligheten för ungdomen att leva ett självständigt liv. De aktörer som vanligtvis ingår i SIG är polisen, skola, kultur- och fritid och socialtjänst, samt vid behov även regionen och arbetsförmedlingen. Vid pågående SIG ingår familjebehandlande insats. Även Vägledare är en vanligt förekommande insats i SIG. Målgrupp för SIG är barn och unga som befinner sig i kriminella kretsar och riskerar att utveckla en kriminell livsstil eller som redan har utvecklat en varaktig kriminell livsstil.

Vägledarna arbetar utifrån ett uppdrag likt kvalificerade kontaktpersoner, som kompletterar annan öppenvård, vanligtvis familjebehandling. Vägledarna arbetar med målgruppen ungdomar och unga vuxna mellan 12-30år som har- eller riskerar att utveckla ett antisocialt beteende med fokus på normbrytande beteende, utanförskap, kriminalitet och missbruk. Personen ska bedömas ha ett så omfattande behov av stöd att sedvanlig kontaktpersonsinsats inte anses räcka i förhållande till behoven. Vägledarna ger ett intensivt stöd flera gånger i veckan, i syfte att stötta den enskilde att utveckla egna strategier, att hitta struktur i vardagen och en meningsfull fritid. De har fokus på hälsa och friskfaktorer samt personens egna resurser, de ger vägledning och arbetar för att öka motivationen till att göra konstruktiva val på lång sikt. Vägledarna arbetar flexibelt där den unge befinner sig och finns tillgängliga både dag, kväll och helg.

Utdrag ur belastningsregistret.

Krav på sökande

Kontaktperson/handledare

Veronica Wiström
Kungsgatan 68
xx Eskilstuna
veronica.wistrom@eskilstuna.se

Ansvarig chef/föreståndare

Veronica Wiström
veronica.wistrom@eskilstuna.se

Inriktningar