SF Resursenheten stöd och behandling

Kungsgatan 68
63226 Eskilstuna

Avtalspart

Eskilstuna kommun

Beskrivning

​​Resursenheten stöd och behandling arbetar med riskbruk, missbruk, beroende, kriminalitet samt förebyggande inom ANDTS – Alkohol, Narkotika, Doping, Tobak, Spel om pengar. Enheten består av Beroendecentrum Ung, Beroendemottagningen Vägen samt Vägvalet. Resursenheten stöd och behandling har ett nära samarbete med övriga resursenheter och myndigheter, internt som externt, och ser samverkan kring våra klienter som något självklart, samt att alltid ha ett brukarperspektiv. Våra behandlingsmetoder bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT) som syftar till att förändra tankar, känslor och beteenden. Centralt i arbetet är också ett nätverks- och systemteoretiskt arbetssätt.

Beroendecentrum Ung
BC Ung vänder sig till barn och ungdomar upp till 18 år, inklusive deras nätverk, som är bosatta i Eskilstuna eller Strängnäs kommuner och som har ett riskbruk, missbruk eller beroende. Vi har ambitionen att nå barn, ungdomar och deras föräldrar i ett så tidigt skede som möjligt för att skapa bättre förutsättningar för drogfrihet och en bättre psykiatrisk hälsa. Vi erbjuder samordnade medicinska, psykiatriska och sociala insatser. Vi arbetar i nära samverkan med befintliga resurser och vårdgrannar, såsom Barn-och ungdomspsykiatrin, andra intressenter och anhöriga för att bidra till ökad mobilisering kring den unge. BC-ung fungerar även som ett kunskapscenter avseende riskbruk/missbruk och beroende för såväl ungdomar och deras familjer som för andra professionella aktörer.

Enhetens preventionssamordnare har sin bas på BC Ung och samordnarens roll är att jobba med ANDTS (alkohol, narkotika, doping, tobak, spel om pengar) med målet att ungdomar inte ska hamna i ett beroende. Samordnaren följer upp Eskilstunas handlingsplan mot ANDTS 2019-2022 tillsammans med brottsförebyggande samordnare. Preventionssamordnaren stöttar även skolorna i ANDTS-frågor där det bl.a. ingår att analysera resultaten i enkätundersökningen Liv & Hälsa Ung samt ha en dialog med skolorna kring resultaten. I rollen ingår även samordning av PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) och arbete kring att regelbundna vattenprover genomförs av Eskilstunas avloppsvatten samt att ansvara för rapporteringen av resultaten. Läs mer på kommunens hemsida.

Beroendemottagningen Vägen
Beroendemottagningen Vägen riktar sig till vuxna från 18 år, som har behov av samtalsbehandling för problem med alkohol, narkotika, läkemedel, doping eller spel om pengar. Vägen tar också emot anhöriga till personer med riskbruk och beroende. Stödet sker både via bistånds- och serviceinsats. För att få ett biståndsbeslut på Beroendemottagningen Vägen behöver personen ha en önskan om råd, stöd eller behandling för sina upplevda problem med alkohol, narkotika, läkemedel, doping eller spel om pengar, eller upplevda problem som anhörig till en person med tidigare nämnda problem. Vägen erbjuder samtal både enskilt och i grupp. Målet är att individerna ska få kunskap om beroendeutveckling och dess konsekvenser, att de skall få råd och stöd samt behandling för att kunna avstå eller minska sitt intag och/eller sitt beteende. Hjälpen syftar till att öka individens livskvalité såväl fysiskt, psykiskt och socialt. Syftet med anhörigstödet är att de anhöriga skall få råd, stöd och behandling för att kunna hjälpa och stödja sin anhöriga och/eller kunna hantera sitt eget mående och situation på ett bra sätt. Läs mer på kommunens hemsida.

Vägvalet
Vägvalet riktar sig i första hand mot unga vuxna mellan 18–29 år, men är flexibla och kan vid behov även jobba med personer som är äldre än 29. Målgruppen är män och kvinnor som har en önskan att lämna en kriminell livsstil. Syftet med verksamheten är att stötta och hjälpa unga vuxna som vill lämna en kriminell livsstil där i många fall ett nära samarbete med polismyndigheten sker. I ett vidare perspektiv är syftet också att bidra till det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Eskilstuna. Förutsättning för att få beviljat biståndsbeslut är att individen är på väg in i eller redan befinner sig i en allvarlig kriminalitet, men har en önskan att lämna sin kriminella livsstil. För att delta i insatser genom Vägvalet krävs drogfrihet. Deltagare med pågående missbruk genomgår behandling där urinprovstagning ingår, för att påvisa minskande värden. De insatser som Vägvalet erbjuder är Social insatsgrupp (SIG), Kriminalitet som livsstil - ett påverkansprogram, Motiverande samtal samt praktiskt stöd i kontakten med andra myndigheter. Vi träffar individen flera gånger i veckan om deltagaren är motiverad. Vi arbetar för att skapa kontakt och lotsa vidare till aktuella stödverksamheter, samt inge hopp om att det går att välja en annan väg i livet än den nuvarande situationen. Målet är att individen når ett självständigt liv utan kriminalitet, där den har en stabil vardag och är en del av samhället. Läs mer på kommunens hemsida.

Kontaktperson/handledare

Christer Åkerlund
Kungsgatan 68
63226 Eskilstuna
christer.akerlund@eskilstuna.se
0167102496

Ansvarig chef/föreståndare

Christer Åkerlund
christer.akerlund@eskilstuna.se

Inriktningar